Ave Lepik • 11 september 2013

Palgakasv muudab tööandjad ettevaatlikuks

Ettevõtjad tõstavad ettevaatlikult töötasusid, kuid ei näe hetkel ruumi palgaralliks, mida võiks eeldada viimase kvartali statistika põhjal.

Eesti keskmine palk tõusis teises kvartalis aastaga 8,5 protsenti ning CV Keskuse andmetel kerkis palgapakkumiste suurus samal perioodil ligi veerandi võrra.

Saku Õlletehase juhi Margus Kasteini sõnul on nad nii tänavu kui mullu ettevõttes palka korrigeerinud, kuid palgatõus on olnud väiksem kui Eestis keskmiselt. "Meie spetsiifika on eriline, meil on palju hooajatöötajaid," täpsustas Kastein, kelle sõnul on surve palkadele jätkuvalt suur. Mehe hinnangul tuleneb surve nii inflatsioonist kui ajakirjanduses levivatest kasvunumbritest, mida töötajad hakkavad võrdlema. "See kaheksaprotsendiline palgakasv on mulle küll suur üllatus," ütles Kastein. "Ühest küljest on ka hea meel, et inimesed saavad rohkem palka, aga mille arvelt see tulnud on," esitas firmajuht mõttekoha.

Kastein selgitab Saku Õlletehase palga tõstmise filosoofiat, mille kohaselt ettevõte vaatab iga ametikohta eraldi, võrdleb neid sarnaste ametikohtadega firmasiseselt ja ka laiemalt Eestis tervikuna. "Oleme Saku valla suurim tööandja, sõltuvalt hooajast on meil 300-400 töötajat," lisas ta. Ettevõte peab töötajatega tulemusvestlusi ning inimeste töötulemustele antakse hinnanguid. Lisaks töötasule proovib Kastein motiveerida oma inimesi veel muude võimalustega. "Me oleme proovinud leida võimalusi lisaks tavapärasele töötasule. Meil on koolimineku toetus, toimiv spordiklubi, lapse sünnitoetus," nimetas Kastein mõned näited. "Sel aastal tõstsime koolimineku toetust ehk siis need töötajad, kelle lapsed käivad üldhariduskoolis, said seekord natuke rohkem raha." Lisaks kasutab õlletootja võimalust turundustehingute raames pakkuda näiteks kontserdipileteid või kohta Saku Suurhalli loožis.

Mida arvavad teised ettevõtjad palgataseme tõusust, loe juba tänasest Äripäeva paberlehest.

Kuidas makstakse palka kõige metsikuma konkurentsiga sektorites,

kuidas tasustada juhti nii, et ei tekiks maksuriski ja millised on värskemad palgaturu trendid, tule kuula homme Äripäeva konverentsil Palga Päev 2013. Vaata, kes ja millest räägivad, siit.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111