Aira Tammemäe • 26 september 2013

Investor: Palka ei tohi tõsta!

Ingmani jäätiseäriga tuntuks saanud suurinvestor Peter Ingman soovitas eilsel Äriplaani konverentsil Eesti ettevõtjatel palku mitte tõsta.

Lugege, mida arvasid ettevõtjad ja investorid palkade tõstmisest.

Investor Peter Ingman: Miks ma investeerin Eestisse? Siin on ettevõtjasõbralik keskkond ja madalad kulud. Madalad palgad on Eesti pluss. Mis ma Soomest olen õppinud? Palgad lähevad seal ainult üles, ükskõik mis majandus teeb. Kui oli soome mark, siis kuidas see toimus: palk tõusis ja tõusis ja siis toimus devalveerimine, siis jälle tõusis ja toimus devalveerimine. Euroga see enam nii toimuda ei saa ja peab olema väga ettevaatlik palkade tõstmisega.

Büroomaailma juht ja omanik Jüri Ross: Ma räägin oma töötajatega alati ausalt ka valusalt olulistel teemadel. Möödunud suvepäevadel rääkisin ma nendega  palkadest. Võtsime bilansi ette. Kui ma tõstaksin oma töötajate palka 20%, siis on sellega ära kasutatud kogu kasum ja investeeringuteks enam raha ei ole. Tõenäoliselt me läheksime sellisel moel tegutsedes pankrotti. Jaekaubanduses on maksimaalne rentaablus 5%, meie teenime 3% ja oleme tublid poisid. Palka saab tõsta siis, kui on mille arvelt seda tõsta.

Tööandjate Keskliidu juht Jüri Käo: Palga kasv on sellel aastal toimunud kasumi arvelt ja kindlasti see nii jätkuda ei saa. Soomes ei ole võimalik leida ühtegi soomlast koristusfirmadesse tööle. Me peame avama diskussiooni, et keda me siia ootame. Ilma et töökäsi juurde tuleks ei suuda me olla jätkusuutlikud. Tänane seisukoht ei ole ka õige, et me siia mitte kedagi ei taha. Ma kutsun üles, et ühiskond seda teemat arutaks. Mis saab edasi kui meil töötajaid enam ei ole?

Majandusanalüütik Maris Lauri: Kui inimesed  ei taha odavaid töid teha, siis lihtsalt hakatakse rohkem maksma või pannakse masinad neid töid tegema. Ma olen skeptiline, et siia tööjõudu saab juurde tuua. Nende jaoks on see pigem ajutine peatuspunkt, et minna edasi Rootsi või Soome.

Ingman: Soome jaoks on ajutine lahendus, et eestlased töötavad Soomes, mina usun küll, et see tööjõud tuleb ka siia idast või kusagilt soojalt maalt.

Ross: Ega kirvega vorsti leivale ei löö. Vaja on tööviljakust. Põllumehed kurdavad, et nende kaupa suured jaeketid sisse ei võta. Selle asemel et viriseda, pange rahad kokku ja tehke midagi ära. Kasvõi kartulikrõpse pakendatul,  kus juba inglise-, vene-, saksa-, araabiakeelsed tekstid peal.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111