Aira Tammemäe • 19. november 2013
Jaga lugu:

Viis nõuannet edukaks ekspordiks

Maailma suurima paindlike töökohtade pakkuja Reguse uuringu andmetel väitis 63% väikestest ettevõtetest, et vara ja paberimajanduse haldamine oli välismaale laienemise kaalumisel üks murekohtadest.

Allpool on viis nende kogemustel põhinevat nõuannet, et laienemine toimiks.

1. Võta atlas välja

Paljud maailma uued eksporditurud on suured ning tuntud linnadest kaugemale vaatamine tasub ära. Vastavalt Cushman & Wakefieldile on India kõige kiiremini kasvavate linnade seas teise ja kolmanda järgu linnad, nagu Ahmedabad, Bhubaneswar, Indore ja Nagpur, samas kui tuntumad linnad, nagu Bangalore võivad olla juba nn küllastunud.

Madalama järgu linnades on tihti suurem talendibaas ning nad pakuvad sageli stiimuleid, nagu riiklik ja piirkondlik toetus ning madalate maksudega ettevõtlustsoonid. Seega, regionaalselt mõtlemine tasub ära ja seda mitte ainult BRIC maades, vaid ka arenenud riikides.

2. Sa pole kunagi üksi

Potentsiaalsetele eksportijatele on saadaval palju ressursse. Organisatsioonid, näiteks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, pakuvad teenuseid, sealhulgas kohalike turgude infot ja tutvustusi, turu-uuringuid ning nõuandeid rahaliste toetuste kohta, mis on saadaval konkreetsetes piirkondades ja sektorites.

Muud väärtuslikud info- ja toetuse allikad on kohalikud saatkonnad ja konsulaadid, kaubanduskojad ja kutseühingud. Ärid, mis on juba mõnes riigis aktiivsed, sillutavad tihti sinna teed ka teiste jaoks. Reguse keskustes näeme me pidevalt, kuidas kliendid saavad kasulikke vihjeid teistelt klientidelt või Reguse töötajatelt – alates hea õigusbüroo soovitamisest kuni kasulike juhtnöörideni kohapeal majutuse või partnerite leidmise kohta.

 3. Uuri, uuri ja veel kord uuriFirmade, mis plaanivad laieneda uuele turule, peavad esmajärjekorras uurima järgmist:• kas seal on turgu nende toodetele?• kas tooted suudavad võistelda kohalike firmade ja teiste tarnijate pakutavaga?

Kui mõlema küsimuse vastus on jah, tekib hulk uusi küsimusi, mille kohta rohkem infot otsida. Kuidas siseneda turule (ühisfirma, tütarfirma või kohalikud esindajad)? Kuidas jõuda potentsiaalsete klientideni? Millised on kohalikud maksu- ja litsentsireeglid? Kuidas korraldada müügijärgset teenindust? Millised on intellektuaalse omandi õigused? Kuidas valida asukohta? Milline võiks olla nõuetekohane hoolsus potentsiaalsete partnerite valikul? See nimekiri jätkub.

Küsimuste hulk on hirmutav, aga nendele vastamine vajalik ning see võib vältida hiljem ootamatutele probleemidele raha ja aja raiskamist.

4. Paindlikkus on hädavajalik

Uuel turul alustamisega kaasnevad alati ootamatused, alates bürokraatiast kuni ettearvamatult kiire kasvuni. Ruumide, personali ja muude sarnaste faktorite paindlik korraldamine aitab firmadel vältimatutest ootamatustest mööda pääseda ning vastavalt uutele sündmustele kasvada või kahaneda, ilma et ettevõte oleks seotud pikaajaliste rendilepingute ja üldkuludega või peaks kapitali ette investeerima. Rahvusvahelised firmad, mis on uute turgude avamise veteranid, pooldavad paindlikkuse vajalikkust kindlalt – näiteks Toshiba Europe, TomTom, Google ja Twitter on kasutanud uute kohalike tegevuste alustamisel regulaarselt Reguse paindlikke töökohti.

5. Jälgi oma kombeid

Igal maal on oma etikett – alates sellest, et Egiptuses ei näidata kunagi oma jalataldu, kuni selleni, et paljudes Aasia maades võetakse visiitkaart alati vastu mõlema käega. Reeglid selle kohta, kellega kätt suruda ja kellega mitte, muudavad ärireisid sageli kultuurilise rünnaku õppetundideks.

Käsiraamatud aitavad probleeme vältida, aga parim kohaliku info allikas on kohalikud inimesed. Kui sa pole kindel, siis küsi kelleltki, kas või ärikeskuse vastuvõtusekretärilt või oma kolleegilt. Ja tee seda enne, kui sa oma äsjaleitud äripartnereid solvad.

Regus asutati 1989. aastal Belgias, Brüsseli linnas, peakorter asub Luksemburgis ja firma on noteeritud Londoni börsil. Reguse poolt pakutavad tööruumid asuvad 600 linnas (k.a. Tallinnas) ja 100 riigis, andes inimestele ja ettevõtetele võimaluse töötada kohast ja ajast sõltumatult ning just neile sobival viisil.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee