Silja Oja • 11. detsember 2013
Jaga lugu:

Juhtide coach: Eesti juhid ei ole head inimeste arendajad

Äripäeva Psühholoogiakonverentsil esinedes rääkis konsultant ja juhtide coach Riina Varts Eesti juhtide tasemest. Kui head juhid on Eesti ettevõtete juhid? Kuivõrd saavad Eesti juhid hakkama oma inimeste arendaja rollis?

Kokkuvõte Riina Vartsi ettekandest:

Inimesed kulgevad ja tiksuvad liiga palju, ei peatu ristteedel, et järele mõelda, kuhu edasi minna, aga mõtlemine ja mõtestamine on väga olulised. Elu mõte on ju see, mille me ise oma elule anname. Kui juht ei tea, kes ta on ja kuhu ta teel on, ei saa ta ka oma töötajaid juhtida ega arendada.

Eesti juhid ei ole väga head inimeste arendajad. Milles on põhjused? Selles, et tulemus on tähtsam kui inimene ja et protsesse juhtida on lihtsam kui inimesi. Miks see nii on? Juhtimise ajalugu Eestis ei ole väga pikk. Vanema põlvkonna juhid ei ole juhtimist õppinud, nad on juhtimisoskuse omandanud läbi isikliku kogemuse. Juhtidel endal puudub positiivne kogemus. Meie strateegiates puudub inimese mõõde – meie juhid mõtlevad äri-keskselt ja unustavad inimese. Juhte tuleb mitte ainult koolitada, vaid ka arendada. Tuleb ka juhilt küsida: „Kuidas sa tahad areneda?“. Kui juhil endal puudub motivatsioon, siis ta peab koju minema - ta ei tohi siis töötada inimestega.

Koolides tuleks kiiremas kohas teha kohustuslikuks suhtlemisoskusi arendavad tunnid. Ehk siis põlvkonna pärast on meie juhid paremad inimeste arendajad.

Olukorrad, kus on oluline juhi võime inimest mõista:• Värbamisotsuste tegemine – vali ise oma tiim, ära jäta seda vaid personaliijuhi ülesandeks!

• Tagasiside andmine - see on arendamise absoluutne eeldus! Mõõdikud peavad olema nii kõvad kui pehmed.• Edutamised• Töötajate igapäevane toetamine• Arenguvestlused – need ei tohi olla ei ülekuulamised ega juhi egotripid / monoloogid• Palgavestlused• Inspireerimine – visiooni ja väljakutsete „mahamüümine“• Muudatuste juhtimine• Lugupidavad lahkumised

Olukord on muutunud! Kui eile oli meil:

• Talentide üleküllus• Töötajad jahtisid ettevõtteid• Töökoht oli kogu eluks• Töötati organisatsiooni heaks• Värvati võimekust• Eduks oli oluline ligipääs kapitalile• Käsin-kontrollin süsteem… siis täna on:

• Talentide nappus• Ettevõtjad jahivad töötajaid• Palju erinevaid töökogemusi• Töötamine koos organisatsiooniga• Värvatakse kirge• Eduks oluline on ligipääs talentidele• Paindlikkus

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee