Marta Jaakson • 6. veebruar 2014
Jaga lugu:

AMTEL: automaksu kaotamine kasvataks autopargi vanust

Kui Eestis kaoks sisendkäibemaksu maha arvutamise võimalus, nagu täna on Leedus, elavneks kasutatud autode turg, mis omakorda tõstaks Eesti autopargi vanust, ütles Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liidu (AMTEL) pressiesindaja Rein Luik.

„Leedus tuuakse palju kasutatud autosid Lääne-Euroopast ja Leedu näitab, et kui sõiduautode sisendkäibemaksu mahaarvamine ei ole võimalik, siis ostetakse uusi autosid vähem ja tuuakse sisse palju kasutatud autosid,“ kommenteeris Luik. Ta selgitas, et kui Eestis on uute ja kasutatud autode suhe 20 000 uut autot veidi üle 40 000 kasutatu auto kohta, siis Leedus on need numbrid vastavalt 12 000 ja 200 000.

Luik rääkis, et Lääne-Euroopa autopargi keskmine vanus on seitse aastat, mis on kaks korda väiksem Eesti autopargi vanusest. Leedu autopargi keskmine vanus on 17 aastat.

Uute sõiduautode müügi tulemused on tema hinnangul jaanuaris veidi kehvemad kui veoautode omad, ent Luik põhjendas veoautode paremat müüki sellest aastast kehtima hakanud seadusemuudatusega, mis tingis uute autode ostu eelmise aasta lõpus. „Tänavu jaanuaris sai klientidele üle antud eelmisel aastal tellitud veokid,“ nentis ta.

AMTELi liikmetest automüüjad prognoosivad sel aastal uute sõiduautode müügi 5-8protsendist kasvu ja tarbesõidukitele 10protsendist müügikasvu. Luik kinnitas, et kuna täna oodatakse üldist majanduskasvu, siis prognoosivad ka automüüjad veidi suuremat kasvu kui eelmisel aastal.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee