Ave Lepik • 12. veebruar 2014
Jaga lugu:

Majutussektoril head ajad

Eesti majutussektori jaoks võib pidada eelmist aastat järjekordselt heaks, kommenteeris majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse ekspert Mario Lambing.

Statistikaameti teatel jõudsid majutusasutustes ööbinud välisturistide arv (1,94 miljonit) ja siin veedetud ööde arv (3,9 miljonit) uue rekordini. Kokku oli see neljas järjestikune aasta, mil Eestis majutatud turistide arv kasvas.

"Eesti elanike arvele langes umbes pool majutatute arvu kasvust. Suurem nõudlus võimaldas teenusepakkujatel hindu tõsta, kuid hinnatõus oli tagasihoidlikum kui aasta varem," ütles Lambing.

Majutusstatistika katab vaid osa välisturistidest, sest paljud ööbivad sugulaste ja tuttavate juures või on neil kinnisvara Eestis, jätkas Lambing, "Eesti Panga mobiilpositsioneerimise uuringu kohaselt tegid välisturistid 2012. aastal Eestisse 900 000 mitmepäevareisi rohkem kui kajastas majutusstatistika. Eelmisel aastal olid numbrid eeldatavalt veelgi suuremad. Lisaks tehti Eestisse 2,5 miljonit ühepäevareisi, millest üle poole langes naaberriikide arvele, kuid on reisijaid ka kaugematest piirkondadest, kes saabuvad näiteks kruiisilaevadega."

Turismimajandus moodustab Eesti majandusest umbes 4-5%, koos kaudsete mõjudega ligi 7%.

"Lisaks majutuskohtadele annab turism tööd toitlustuses, transpordis, kaubanduses ja mujal, otseselt sõltuvad turismist reisibürood ja -korraldajad. Turismiteenuste (reisijate vedu, Eestis tarbitavad kaubad ja teenused) müük väliskülastajatele tõi Eesti Panga andmetel 2012. aastal 1,2 mld eurot eksporditulu, eelmisel aastal võis sellele lisanduda veel ligi 100 miljonit eurot," ütles Lambing. "Eesti elanike välismaareisidega viiakse küll raha ka teistesse riikidesse, kuid kokkuvõttes annavad turismiteenused umbes pool miljardit eurot lisatulu aastas."

Lambing loodab, et uus aasta on majutussektorile käivitunud hästi, sest konjunktuuriinstituudi uuringu põhjal ootasid hotellid aasta esimestel kuudel varasemast suuremat nõudlust. 

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee