Rivo Sarapik • 3. juuni 2014
Jaga lugu:

Korteriturg vajutas otsustavalt pidurit

Ehkki mai peaks kinnisvaraturul aprillist aktiivsem olema, pealinna korteriturul nii ei olnud. Tehinguid tehti vähem ja langesid ka hinnad.

Tallinna korteritega tehti mais tagasihoidlikud 557 tehingut, see on 16,5% ehk 110 tehingut vähem, kui aprillis. Mullu maiga võrreldes on langus aga veelgi suurem - tänavu tehti 23% ehk 169 tehingut vähem, tõi Pindi Kinnisvara välja maa-ameti andmetest.

Kuu varasemaga võrreldes teist kuud järjest langes ka korterite ruutmeetri mediaanhind, jäädes Tallinnas maikuus maa-ameti andmeil 1301 euroni. Kuu varem oli näitaja 1370. Mullu mais maksis aga 1110 eurot.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et järsk tehingute arvu langus on paljude sündmuste kokkulangevus. „Ühelt poolt pole reaalpalk kiire kinnisvara hinnatõusuga korrelatsioonis kasvanud, teisalt on erinevate negatiivsete sõnumite tõttu välisinvestorid turult sisuliselt kadunud, lisaks ei ole ka kohalikule investorile kallinenud kinnisvara enam selle väljaüürimisel piisavalt tootlik,“ lausus ta.

Uute korterite ostjad võivad rahulikumalt hingata- lisanduvate arendusprojektide valguses pole põhjust karta, et edaspidi majad enne valmimist välja müüakse.

Simson rääkis, et arendusturul on rabamine lõppenud, samas on enamikesse suurtesse linnaosadesse lisandumas väga mahukaid uusarendusi, mis loodetavasti hoiab hinnad paigal. „Viimase kahe aasta jooksul aset leidnud tormamine, kus sisuliselt müüdi majad välja enne nende valmimist, näitas selgelt, kui vähe suudeti nõudlust rahuldada. Nüüd oleme teise äärmusesse jõudmas- hinnakasvust tingitud nõudlus on kadumas, kuid projekte tuleb juurde nagu seeni peale vihma, kardetavasti kõikidele ostjaid praeguses turuolukorras ei leidu,“ ütles ta.

„Kui enamus arendusprojekte on jagatud mõistlikeks 3-5 korruseliste hoonetega etappideks, siis nüüd paisatakse äärelinna turule juba kõrghooneid, mis tundub puhtalt puude metsa vedamisena,“ lisas analüütik.

Kuidas ettevõtte ärihoonet firma tuntuks tegemisel ära kasutada ning kuidas rajada säästlik ärimaja, saab lugeda 10. juunil ilmuvast Äripäeva kuukirjast Kinnisvara. 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee