bestsales .ee • 8. august 2014
Jaga lugu:

Eksport Venemaale kukkus järsult

Statistikaameti teatel juunis kaubavahetuse aeglustumine küll pidurdus, kuid poolaasta kokkuvõttes on näitajad endiselt tugevalt miinuses. Venemaa eksport kukkus järsult.

Kaupade eksport kasvas 2014. aasta juunis 1% ja import kahanes 1% võrreldes eelmise aasta sama kuuga. Juba vähenes oluliselt, 15 miljoni euro võrra eksport Venemaale. Venemaale viidi vähem põllumajandussaadusi ja toidukaupu (sh juust, sealiha, kange alkohol) ning tekstiil ja tekstiiltooteid.

Tänavu esimesel poolaastal vähenes eksport 6% ning import 4% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Nii ekspordi kui ka impordi kahanemist selles võrdluses mõjutas enim elektriseadmete ja transpordivahendite kaubavahetus. Esimesel poolaastal vähenes veel juveeltoodete ja keemiatööstuse tooraine ja toodete eksport. Samal ajal kasvas mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel, kokkupandavad ehitised), puidu ja puittoodete ning alkohoolsete jookide eksport.

Esimese poolaasta impordi kahanemist mõjutas veel keemiatööstuse tooraine ja toodete, mehaaniliste seadmete ning mineraalsete toodete sisseveo vähenemine. Samal ajal kasvas plasti ja plasttoodete, tekstiili ja tekstiiltoodete ning alkohoolsete jookide import.

Puudujääk kahanes

Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ligi 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 156 miljonit eurot ja puudujääk kahanes eelmise aasta juuniga võrreldes 19 miljoni euro võrra.

Kõige enam eksporditi juunis Eestist elektriseadmeid (22% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (12%) ning puitu ja puittooteid (10%). Ekspordi kasvu mulluse sama ajaga võrreldes mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (kasv 19 miljonit eurot), elektriseadmete (kasv 9 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (kasv 8 miljonit eurot) väljaveo suurenemine. Samal ajal kahanes 12 miljoni euro võrra keemiatööstuse tooraine ja toodete väljavedu.

Juunis imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid (viiendik Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Enim vähenes 2013. aasta juuniga võrreldes transpordivahendite ja mehaaniliste masinate sissevedu (vastavalt 26 ja 16 miljoni euro võrra). Samas kasvas 10 miljoni euro võrra elektriseadmete sissevedu.

Ekspordi sihtriikide seas oli juunis esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Läti (11%). Enim suurenes eksport USAsse (13 miljoni euro võrra) ja Soome (12 miljoni euro võrra). USAsse ekspordis kasvas enim mineraalsete toodete ja elektriseadmete väljavedu ning ekspordis Soome elektriseadmete ning metalli ja metalltoodete väljavedu. Oluliselt vähenes eksport Venemaale (15 miljoni euro võrra). Venemaale viidi vähem põllumajandussaadusi ja toidukaupu (sh juust, sealiha, kange alkohol) ning tekstiil ja tekstiiltooteid.

Kõige rohkem veeti juunis kaupu sisse Soomest (15% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%) ja Rootsist (11%). Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes oluliselt kaupade import Poolast  (24 miljoni euro võrra) ja Leedust (13 miljoni euro võrra). Poolast kahanes enim transpordivahendite (sh raudteeveerem), Leedust mineraalsete toodete (sh mootorkütus) sissevedu. Enim kasvas kaupade sissevedu Venemaalt (24 miljoni euro võrra) mineraalsete toodete (sh rasked õlid) sisseveo suurenemise tõttu.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt