Raimo Ülavere • 18. november 2014
Jaga lugu:

Milline on hea ja töötav tunnustussüsteem?

Koolitaja Raimo Ülavere toob enda Mindsweeper blogis välja, et  kolm neljandikku organisatsioonidest kasutab tunnustamisprogramme ning kaks kolmandikku nende programmidega seotud inimestest pole nendest üldse teadlikud.

Milline on siis hea ja töötav tunnustussüsteem? Uuringu põhjal saab välja tuua viis peamist kriteeriumi:

1. Tunnusta konkreetset käitumist, konkreetset tegu.

Ära tunnusta “kuu parimat töötajat” või “15-aasta veterani” (kohalkäimist). Tunnusta konkreetselt sellel kuul enda kohta ekstrapingutuse teinud inimest, kedagi, kes päriselt tegi midagi olulist ja väärtuslikku organisatsiooni jaoks.

2. Vii sisse kolleegide tunnustus, vähenda ülevalt alla tunnustamist.

Juhi tunnustust on küll tore kuulda, ent selle toime on inimese peas sama, mis rahal – ta devalveerub kergesti, tema mõju on lühiajaline ning tagatipuks võib ta viia tähelepanu ära olulisimalt motivatsiooni allikalt – töölt. Või sooviks keegi tööle inimesi, kes teeksid tööd ainult juhi pärast?.

Kolleegide tunnustus on, vähemasti teoreetiliselt, rohkem “asjast” – nad näevad inimest igapäevaselt tööd tegemas ja teavad, millest räägivad (mõnikord erinevalt juhist, kes suuresti tegeleb arvamisega). Sestap on kolleeegide tunnustus ka suurema tähendusega. Ja mõistagi on sellel ka kaalukas seos vastutusega – otsustamine hea töö üle on antud neile, kes seda tööd teevad. Siin on ka üks konkreetne näide, kuidas kolleeegide tunnustus produktiivsust tõstab

3. Tunnustuslugude jagamine.

Kui keegi on saanud hakkama millegi ägedaga ja kolleegid teda selle eest ka tunnustavad, siis tasub otsida võimalust seda lugu laiemalt jagada. Organisatsiooni uudiskiri, stend, meil, lugu koosolekul, misiganes vorm konkreetsele organisatsioonile paremini sobib.

4. Tee tunnustamine lihtsaks ja mugavaks ning sagedaseks.

Tänapäeval on terve trobikond veebikeskkondi, kus saavad inimesed jagada hea töö eest üksteisele n.ö punkte, tähekesi, päikeseid vms. Ent saab ka ilma n.ö virtuaalse maailma sekkumiseta. Näiteks nii, et igal töötajal on igal ajal õigus (ja vastutus :-) ) tunnustada kolleegi, kui näeb teda tegemas head tööd. Ja teha võib seda mitte lihtsalt sõnadega, vaid ka mingi reaalse asjaga – väidetavalt töötavad raha derivaadid sel puhul paremini kui puhas “sula”.

5. Seo tunnustamine organisatsiooni sihtide, väärtustega.

Kui kolleegidel on tunne, et keegi tegi erakordse pingutuse, mis aitas neid kõiki sihile lähemale. Või mis tõi hästi välja organisatsiooni väärtusi, siis on see väärt tunnustamist.

Veidi ka sellest, miks tunnustamine töötab ehk miks hästi tehtuna on sel oluline mõju tulemuslikkusele. Põhjust seletades on lihtsaim viis lähtuda Maslowi vajaduste hierarhiast. Tunnustus aitab meil inimestena rahuldada kahte olulist, kõrgema taseme vajadust: kuuluvusvajadust ja tunnustusvajadust. Ehk me kõik tahame vähemal või enamal moel kuuluda mingisse gruppi, olla kellegiga koos ja seda ka tunnetada. Ning me kõik vajame teiste inimeste tagasisidet – eelkõige positiivset tagasisidet. Tõestust sellest, et teised meid hindavad. Muuseas, hüved ja kompensatsioonid, rahuldavad aste madalamat vajadust ehk turvalisusvajadust.

Ja veel väidavad uuringu tegijad: tunnustuse puudumine on #1 põhjus, miks inimesed lahkuvad. Paneb mõtlema, eksole.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee