Kadrin Karner • 24 november 2014

CV Online: müügivaldkonna palgast moodustab 2/3 lisatasu

Tuginedes CV Online värbamisprojektidele, võib väita, et enamus müügivaldkonna palgasüsteeme on üles ehitatud nii, et üks kolmandik palgast moodustab põhipalk ja kaks kolmandikku lisatasu või tulemuspalk.

„On ka muidugi vastupidiseid näiteid organisatsioonidest, kus põhipalk moodustab poole või lausa 2/3 (kogu palgast-toim.),“ märkis CV Online turundusjuht Heikko Gross. „Tööandjatel tuleb arvesse võtta, et tööle kandideerijate hirmud on peamiselt seotud sellega, kas kuu eesmärgid suudetakse saavutada.“

Grossi sõnul annavad pikaajalist töösuhet väärtustavad tööandjad endale aru, et kui tulemustasu jääb oluliselt alla sellele, mida töötaja algselt arvas, et on võimalik teenida, ei pruugi inimene neil kaua töötada. „Kui vaadata mündi teist külge, on tööandja hirmud  vastupidi seotud sellega, kui panna kõrge põhipalk, kas siis inimene toob tulemuse või on vähemotiveeritud andma endast kõik, et kuu lõpuks seatud eesmärgid saavutada,“ selgitas CV Online turundusjuht.

Müügivaldkonna inimesed eelistavad kuupõhist tulemus- või lisatasu

Samuti on suur roll sellel, millist toodet müüakse ehk milline on müüdava ühiku tükihind. Kui see on väga kõrge, võib ettevõte tasuda töötajale sellest vaid murdosa, kuid kokku moodustub Grossi sõnul ikkagi arvestatav kuupalk. Vastupidises olukorras võib olla vajadus arvestada suur osa ühiku hinnast töötaja palgaks. „Ühtlasi oleneb ühiku hinnast ka põhitasu suurus. Kõrge ühikuhinnaga toodete puhul on tulemustasu enamasti pikema perioodi peale hajutatud,“ sõnas Gross.

Tagasiside töötajatelt ja tööotsijatelt on näidanud, et müügivaldkonna inimesed suudavad kõige paremini suhestuda kuupõhiste lisatasudega. „Kvartaalsed, poolaasta ja aastaeesmärgid jäävad pisut kaugeks ja tajutakse, et neid on raskem planeerida ja saavutada,“ sõnas CV Online turundusjuht ja lisas: „eks see sõltub suuresti ka positsioonist. Juhtivate positsioonide puhul on lisatasud tihtilugu selliselt seatud ja see on ka juhi kohustus suuremat pilti mõjutada ning eelarvet graafikus hoida.“ Ka CV Online enda müügimeeskonna töötajate palk on jagatud nii, et 1/3 moodustab põhipalk ja 2/3 tasust tuleb otseselt töötaja tehtud müügi pealt. Tulemustasudele ülempiiri seatud ei ole, lisas ta. Detailsemaks ettevõte Grossi sõnul palgasüsteemi kirjeldamisel minna ei soovi.

1996. aastal tegevust alustanud Eesti suurim telefonimüügifirma Müügimeistrite AS juhatuse liige ja divisjonijuht Tarmo Laus ütles bestsales.ee-le, et nende palgasüsteem on harjumuspärasest veidi erinev. „Meil on garanteeritud tunnitasu aga mitte põhipalk, mida saavad müüjad enamus puhkudel aga mitte alati,“ selgitas Laus viidates sellele, et erinevate projektide puhul võib ka palga kujunemine erineda ning see lepitakse igal korral eraldi kokku.

Müügimeistrites garanteeritud tunnitasu

Lausi sõnul garanteerib tunnipalk Müügimeistrite müügiga tegelevatele töötajatele selle, et kui mingi põhjusel on väga halb päev, kus müüa õnnestub minimaalselt, saavad nad ikkagi ette nähtud tunnipalga. „Vaatame palka alati tulenevalt projektieesmärkidest, mis tihtipeale erinevad. Vastavalt eesmärkidele saame reguleerida müüginimeste motivatsioonitaset –pakkudes kas suuremat stabiilsust või agressiivsemat müüki,“ selgitas ta. Üldiselt võib aga juhatuse liikme sõnul öelda, et Müügimeistrites moodustab tunnipalk 2/3 ja tulemuspalk 1/3, kõikudes natuke siia ja sinna.

Kuigi Laus ei soovinud avaldad täpset protsenti, mille müüja iga müügi pealt endale saab, ütles ta, et see on võimalikult kõrge. „Meie kõrgem kasu tähendab kõrgemat palka müüjale. Müüja ja ettevõtte huvid on ühesugused – müüa võimalikult palju.“

Varasemalt on Müügimeistrite AS-is ka praegusest erinevat palgasüsteemi kasutatud. Palk on Lausi sõnul alati kahest osast koosnenud aga tunnipalga asemel oli vanasti garanteeritud põhitasu, millele lisandus projekti või lisatasu. Tunnipalga süsteemile mindi üle umbes 10 aasta eest. „Süsteemi muutmisel müüjate palk ei langenud, lihtsalt palga kirjeldamine on muutunud,“ sõnas ta. Sarnaselt CV Onlinele ei ole ka Müügimeistrites tulemuspalgal mingit ülempiiri. „Mida paremini müüakse, seda suurem rõõm kõigil,“ lisas Laus.

Palusin Müügimeistrite AS-i juhatuse liikmel võrrelda varasemat palgasüsteemi võrrelda praegusega. „Võib-olla oli Müügimeistrites kasutatud eelmine palgasüsteem vastuvõetavam inimesele, kes ei olnud nii müügile suunatud või eesmärgistatud, pakkudes stabiilsust. Tänane süsteem pakub kõrgemat motivatsiooni neile, kes tegutsevad tugeva müügieesmärgiga ja on suuresti tulemusele suunatud.“

Veel kaks ettevõtet, kellel bestsales.ee oma müügiosakonna palgasüsteemi ülesehitust kommenteerida palus, ei soovinud mingisuguseid kommentaare palga teemal anda.

 

 

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111