Automüügi prognoos: mida oodata sel aastal?

Missugused on autoturu arengud ja millega peab auto soetaja arvestama alanud aastal, kommenteerib Swedbanki autosektori juht Allan Ehasalu.

Eestlaste autod on üha vanemad ja uusi autosid müüakse vähem kui mullu. „Vaadates Eesti majanduse väljavaadet ei paista põhjusi, mis paneks uute autode müügi kasvama või kahanema,“ ütles Swedbanki autosektori juht Allan Ehasalu.

Uute autode müüginumbrid jäävad 2015. aastal tõenäoliselt allapoole 2014. aasta taset. Samuti ei ole ette näha, et trend autopargi vananemise suunas muutuks. „Pikaajaliste kohustuste võtmise osas ollakse pigem konservatiivsed ja lähtutakse vähem hetkeemotsioonist,“ kommenteeris Ehasalu.

Ehasalu meenutas, et maanteeamet otsustas mullu 1. oktoobrist peatada nende mootorsõidukite registrikanded, mille korralisest tehnoülevaatusest ja kehtiva liikluskindlustuse poliisi olemasolust on möödas rohkem kui 2 aastat. Selle tulemusena on register rohkem vastavuses tegeliku tänavapildiga ja ülevaade autopargist täpsem. Registri korrastamise tõttu vähenes autopargi keskmine vanus 15 aastalt 12 aastani. „Nii toimus küll statistiline noorenemine, kuid autopargi pidev vananemine kestab jätkuvalt – see trend ei ole muutunud,“ lausus ta.

Kui välja jätta ametiautode käibemaksustamise seadusest tingitud võnked uute autode müügis 2014. aastal, siis olulisi märgilisi muutusi mullu tarbijakäitumises ei olnud. Keskmine eraisiku poolt liisitud uue auto väärtus kasvas 3,5%, olles koos käibemaksuga 22 300 eurot. Kui jaekaubanduses ületati 2014. aastal märgilise tähendusega 2007. aasta mahud, siis uute autode müük on jäänud püsima 20 000 ühiku juures.

Autosektori 2014. aasta muutused mõjutavad kindlasti turgu ka edaspidi. Positiivseteks muutusteks saab pidada kasutatud autode käibemaksupettuste tõkestamist.

2014. aastal võeti Eestis arvele 21 135 uut ja 26 118 kasutatud autot – uusi autosid registreeriti seega 44,7% ning kasutatuid 55,3%. Absoluutnumbrites suurenes uute autode registreerimine võrreldes eelneva aastaga 1440 auto võrra ning kasutatud autode esmaregistreerimine kahanes 3671 võrra.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111