Kristina Traks • 29 aprill 2015

Raimo Ülavere: edetabelid motiveerivad töötajaid vaid lühiajaliselt

Koolitaja Raimo Ülavere rääkis Äripäeva motivatsioonikonverentsil "Meie" töötulemuste hindamisest edetabelite abil. "Need motiveerivad vaid lühiajaliselt," ütles Ülavere.

"Lühike vastus küsimusele, kas töötajate tulemuste järgi edetabelitesse panemine motiveerib, on "jah". Küsimus on selles, mida nad motiveerivad tegema," ütles Ülavere. "Me räägime edetabelitest, mis on personaalsed ja igaühe tulemus on avalikult väljas. Need motiveerivad pingutama, suurendavad läbipaistvust - üheselt on näha, kes kuipalju teeb ja aitavad tunnetada oma kohta - kas olen tipptegija, keskmine või alla keskmise."

Paraku töötavad edetabel Ülavere sõnul vaid lühiajaliselt, sest pikaajaliselt on see samasugune väline motivaator nagu raha - ta devalveerub üsna kiiresti. "Kiiresti tekib tunne, et "olen seal nagunii eesotsas ja mul on ükskõik". Palgatõusu mõju kestab ühe kuu ja selle loogika järgi peaks ka edetabelit iga natukese aja tagant nö juurde keerama," rääkis Ülavere. "Kui teil on terakenegi vaja meeskonnatööd, siis edetabel halvab selle. Kui sa mõõdad personaalset panust (edetabel), siis ei saa tasemel meeskonnatööd. Äripäevas oli meil täpselt selline kogemus  - ajakirjanike tööd mõõdeti edetabeli abil ja meeskonnatööd teha oli võimatu, keegi polnud sellest huvitatud." 

Ülavere sõnul hõlvab töötajate edetabelisse seadmine ka loovuse. Lisaks tekivad edetabelite tulemusel töötajate kastid - tublid, keskmised ja luuserid töötajad. "Parimatel töötajatel on edetabelist ükskõik, kuid viiimased tunnevad ennast halvasti, on stressis," sõnas Ülavere. "Kõige motiveerivam peab olema töö ise, mitte väline motivaator või edetabel. Edetabelid töötavad vaid väga lühiajaliselt või väga standardse mõõdetava tükitöö mõõtmisel."

Sisemised motivaatorid on vabadus valida, meisterlikkus ja tähendus. Edetabelitel pole nende kolme motivaatoriga Ülavere sõnul eriti midagi pistmist. "Inimeste tulemust võib mõõta, kuid igaühel võiksid olla oma eesmärgid ning liikumist võrreldakse inimese enda eesmärkidega. Võrdlust teistega võiks teha personaalselt, mitte avalikult," lisas Ülavere. "Motiveerida võiks ka üllatavalt - tunnustada kedagi ootamatult."

Edetabeleid võiks Ülavere sõnul kasutada töötulemuste mõõtmisel lühiajaliselt kolmel puhul:

1. Edetabelid on väga head, kui sul on vaja kiiresti lahti saada venivillemitest.

2. Kui sul on vaja kasvatada tükke juhul kui on tegemist tükitööga, kus pole vaja loovust.3. Edetabelid on kasulikud siis, kui on vaja seada uut fookust - lühiajaliselt. Pikaajaliselt kasutades hakkab ta vastu töötama.

 

 

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548
Kerli Vau
Kerli VauReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 550 2861
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884