Maarit Eerme • 10 september 2015

Indrek Peterson - Tähtis pole suur rendikulu, vaid väike müügitulu!

Indrek Peterson, Juveelikauplusteketi Goldtime juhatuse liige ning omanik  Foto: Andras Kralla

Seda, et firmajuhid kulusid nagu tuld kardavad, teame me kõik. Tihtipeale võib aga selline kulufoobia tõmmata hoopis pidurit tulule. Kaubandus.ee’le antud intervjuus rääkiski juveelikaupluste keti Goldtime juhatuse liige Indrek Peterson, et karta ei tule mitte suurt kulu, vaid väikest müügitulu.

Intervjuu juveelikaupluste keti Goldtime juhatuse liikme ning omaniku Indrek Petersoniga.

Mida tegite teisiti, et aastaga kasvatasite enda käivet pea neljandiku (22,5%)? 2013 vs 2014

Eelmise aasta tulemustega jäime rahule, kuid meil ei ole pikalt olnud nii väikest omakapitali tootlikkust. See oli tingitud sellest, et 2014 avasime mitu uut kauplust, mis sõi tootluse ära. Ootasime suuremat kasumit, kuid lõppkokkuvõttes jäime siiski rahule. ROE on meil tavaliselt püsinud 10% juures.

Käibekasv ei tulnud ainult uute kaupluste arvelt, vaid kasvatasime ka olemasolevate kaupluste käivet. Samuti täienes meil möödunud aastal võtmeisikute ring ja portfelli tulid juurde ka mõned uued brändid. Eelmise aasta hea tulemus oli mitmete tegevuste sihipärane töö.

Kuidas Te olete rahul kaupluste käivetega? Kas üks kauplus teeb piisavalt käivet või on seal veel potentsiaali?

Kaupluste seniste käivetega oleme üldiselt rahul. Samas, iga kaupluse puhul on kasv alati võimalik, sest tööd tuleb teha veel paremini. Kui turg läheb alla, siis on väga raske vastuvoolu ujuda, kuid mingil määral oleme suutnud seda teha.

Kriis oli meie jaoks hea, sest siis avanesid meile kaubanduspinnad. Ettevõtte arengus tuli läbimurre, kui avasime kauplused Tallinnas.

Kindlasti tuleb kunagi uus majanduskriis. Kui vaid teaks, kuna?

Uute kaubanduspindade juurde tulemine ajab kaupmehed segadusse, sest ei tea, kuhu poole joosta. Kaubanduskeskuste arendamisel lähtutakse eelkõige ankurrentnikest. Väikesed saab alati kokku. Parimatel keskustel on kümmekond juveelikauplust ukse taga järjekorras, kes on kohe valmis oma poodi avama. See teeb hinnaläbirääkimise meie jaoks väga raskeks. Meie kasuks räägib väga tugev kontseptsioon ja tooteportfell.

Kas Teie hinnangul on kaubanduskeskuste rent liiga suur?

Ma arvan, et juveelikaupluste ruutmeetri rendi hinnad on ühed kõrgemad keskustes, koos lillepoodide ja apteekidega.

Meie sektoris kasutavad kaubanduskeskused peamiselt fikseeritud renditasu, kuid kuulda on olnud, mõni keskus on soovinud seda muuta. Meie puhul oleks see keeruline, sest tegemist on sesoonse äriga. Põhiosa kasumist teenime paari kuuga – juuni ja detsember.

Millises keskuses on kõige kasumlikum kauplust pidada?

Meie puhul hetkel Viru Keskuses. Turisti lisakoefitsient annab seal ka täiendava eelise. Täna toimetavad kõik meie Tallinna suuremad kauplused väga hästi.

Kaks meie kõige suurema müügituluga kauplust maksavad ka kõige suuremat renti. Me ei karda niivõrd suurt renti, kuivõrd väikest müügitulu.

Kas on plaanis hakata tulevikus ka enda tooteid veebikauplusest müüma või miks ei ole seda seni veel tehtud?

See on asi, mille oleme esimese lainena maha maganud. Kuid meie eelis on vast see, et saame nüüd teha asju värskes võtmes. Töö käib selles suunas ning järgmisel aastal plaanime avada veebikaupluse. Näeme sellel mitut rolli, millest üks on kindlasti preshopping.

E-kaubanduse turg on kasvav ning kui keskkond tekitab usaldust, siis on võimalik ka selles kanalis tooteid edukalt müüa. Lähiaastatel veebimüük kindlasti kasvab, kuid me eeldame, et ta jääb meie füüsilistele kauplustele pigem toetavaks teguriks. Ostmisharjumused muutuvad seoses uue põlvkonna peale kasvamisega.

Praegune veebileht on meil jäänud ajale jalgu ning see on natuke takistanud ka meie interneti-turundust. Veebis on mõistlik turundada, kui veeb on hea. Ja ehk annab klient andeks, et kui e-kauplus lõpuks tuleb, siis tuleb hea.

Loe täispikka intervjuud SIIT

Indrek Peterson, Juveelikauplusteketi Goldtime juhatuse liige ning omanik  Foto: Andras Kralla
Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111