Best Sales • 7. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Anti Kuiv: Kus saab Eestis omandada IKT's vajalikke müügioskusi?

IT-kaupade hulgimüüja F9 Distribution Baltic juhataja Anti Kuiv.
IT-kaupade hulgimüüja F9 Distribution Baltic juhataja Anti Kuiv.   Foto: Erik Prozes

Nagu paljudes teistes valdkondades on ka IKT sektoris jäänud müügioskuste õpe tänamatult tagaplaanile. Vähemalt nii usub IT-kaupade hulgimüüja F9 Distribution Baltic juhataja Anti Kuiv, kelle sõnul Eesti tuntumate üli- ja kõrgkoolide õppekavadest ei leia kuskilt õpetust sellest, kuidas jõuavad kõik need suurepärased tehnoloogiatooted turule lõpptarbija kätte.

Eesti tuntumate üli- ja kõrgkoolide ning koolide õppekavadest ei leia Kuiva sõnul kuskilt IKT väärtusahela temaatikat – õpetust sellest, kuidas jõuavad kõik need suurepärased tehnoloogiatooted turule lõpptarbija kätte. "See ei ole lihtsalt logistika, vaid terviklik globaalne lisaväärtuse ahel, mille moodustavad komponentide tootjad, valmistoodete tootjad ja arendajad, hulgimüüjad, edasimüüjad ja lõpptarbijad. Selles ahelas töötavad inimesed, kes on spetsialistid nii müügi ja turunduse kui ka IT alal," kommenteeris Kuiv.

Kust omandada IKT's vajalikke müügioskusi?

Kus siis saab Eestis omandada IKT toodete, lahenduste või teenuste müügioskusi? "Uurisin asja ja tõepoolest selgus, et seda keegi otseselt ei õpeta. Üldlevinud arusaam koolides on, et müügioskus on teine teema, eraldi lisaaine, mida õpitakse eraldi kuskil mujal. Gümnaasiumides on levinud arusaam, et arvutiõpet tuleb anda peamiselt nn reaalkallaku raames," ütles Kuiv.

Koolis võiks tema sõnul õpetada, kuidas jõuab server, arvuti või nutiseade tehasest lõpptarbijani, kes millist tööd selleks peab tegema ja kuidas üldse tuuakse turule erinevaid uusi IKT teenuseid ja tooteid. Kõigel sellel on oma spetsiifika ja selles ahelas on väga suur hulk erinevaid töökohti.

IT-maailm vaja ainult insenere ja programmeerijaid

Uuringu "Mis saab Eesti IT haridusest?" järgi jääb juba esimesel õppeaastal ülikoolist kõrvale 32% IT-üliõpilastest. Ja muu hulgas on suur puudus IKT rakendusoskustest teiste erialade spetsialistidel nagu arstidel, õpetajatel jt. Lisaks leiti, et jätkuvalt on puudulikud meie gümnasistide arvutikasutuse baasoskused.

IKT tehnoloogiad läbivad täna kõiki valdkondi horisontaalselt – isegi juuksuritöökoda ei saa täna ilma selleta hakkama, rääkimata kaasaegsest tootmisettevõttest. "Seega ei ole IT-maailmas vaja ainult insenere ja programmeerijaid. Tegelikult on IKT alases ettevõtluses tehnoloogiateadmistega sotsiaalteaduste ja humanitaarteaduste spetsialistidest suur puudus. Ja fakt on see, et uusi ärimudeleid ja nutikaid tooteid loovadki just need firmad, kus töötab selliseid inimesi," tõdes Kuiv.

Müük ja turundus on tähtis

Kas Amazon.com on kaubandus- või tarkvaraettevõte? Kas Transferwise on finantsettevõte või lihtsalt üks veebipõhine teenus? Kõigis neis firmades on IKT rakendus tema sõnul määrava tähtsusega firma väärtuse loomisel, kuid turundus ja uue mõtteviisi müümine on ilmselt vähemalt sama tähtsal kohal.

Eesti IKT müügisektori olukorrast saab pikemalt edasi lugeda teemaveebist ituudised.ee

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt