bestsales .ee • 1. september 2016
Jaga lugu:

Janek Mäggi: Need, keda juhitakse, juhivad ka seda, kes juhib

Janek Mäggi, Powerhouse’i juhataja ja konsultant
Janek Mäggi, Powerhouse’i juhataja ja konsultant  Foto: Veiko Tõkman

"Me kõik oleme juhitavad," räägib kommunikatsioonibüroo Powerhouse juhataja ja konsultant Janek Mäggi ning lisab: "Suur Juht on avalik arvamus."

Siim Kallase meeskonnaga 2016. aasta presidendivalimiste kampaanias osalev Janek Mäggi räägib 27. septembril toimuval Müügijuhtimise aastakonverentsil "Müügi X" sellest, et kõik on siin maailmas müüdavad, sõltub vaid pakutavast "motivatsioonipaketist". 

Juhtides on kõige olulisem valitseda autot, loomi, inimesi. Valitsemine ei tähenda mõnikord isegi seda, et sa midagi konkreetset teed. Masinad, loomad ja inimesed tunnetavad ise, et sul on nende üle võim, et sinu otsuse peale peavad nad midagi tegema.

Parem on, kui nad tunnetavad, et nad tahavad sind usaldada ja sinu korraldus on oodatud ja märkamatu. Õrn. Nagu hobuse suunamine. Sõnulseletamatu taju, mille tulemusena ta hüppab üle takistuse. Ja sa võidad koos temaga. Hea juht on nagu õpetaja, kellel järel sa tahad minna. Kuid sa ei oskagi seletada, miks.

Sellist juhti, kellel ei ole omakorda juhti, ei ole omas. Pigem on juhil palju rohkem juhte kui sellel, kellel ei ole alluvaid. Ühest küljest võib küsida, et kes juhib riigipäid, näiteks Elizabeth II-st? Kas ta saab teha kõike, mis pähe tuleb? Kaugel sellest.

Need, keda juhitakse, juhivad ka seda, kes juhib. Rahva pahameel võib isegi kõige võimsamale monarhile või koguni diktaatorile kalliks maksma minna. Me kõik oleme juhitavad. Suur Juht on avalik arvamus. Avalik arvamus on ka usin vallandaja. Ministri võtab ta vajadusel maha, suurema käraga ja väga kiiresti.

Lisaks neile, kes meid juhivad, peame hakkama saama iseendaga, kes meile sageli korraldusi annab. Ning alati mitte kõige targemaid. Ma ei räägi saamahimust või muust teadaolevast halvast. Meid suunavad ka tunded, kõhklused, mistõttu jääb oluline saavutamata. Argus, mis mõjub argusena alles tagant järgi. Ülbus, mis mõjub ülbusena alles tagant järgi.

Õnnestuv juht on selline, kes teab, kes teda juhivad, ja arvestab nendega. Ta arvestab ka sellega, et tema juhid eksivad samuti nagu ta ise. Juhtimine on alati kollektiivne tegevus, mille tipus on avalik nägu – juht. Kuid reeglina on ta nende (avalik) nägu, kes teda juhivad või kellel tal laseb ennast juhtida. Hea nõunik pühib higi ja pisarad, halb toob neid ainult juurde.

Vaata 27. septembril toimuva Müügijuhtimise aastakonverentsi Müügi X kava.

Autor: Bestsales

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt