Kuidas paneb juht säravaimad töötajad lahkuma?

Liiga palju lisatööd mõjub andekale töötajale karistusena.  Foto: Meeli Küttim

Sageli kurdavad juhid, et nende parimad töötajad lahkuvad, ja neil on ka, mille üle kurta – on vähe asju, mis on ettevõttele sedavõrd kulukad ja lõhestavad kui heade inimeste minek, kirjutab Äripäev.

Juhid kipuvad töötajate pidevas vahetumises süüdistama kõike ja kõiki, unustades asja tuuma: inimesed ei loobu töökohtadest, vaid ülemustest. Eriti nukraks teeb, et seda olukorda saab lihtsalt vältida. Vaja on üksnes uut lähenemist ja natuke rohkem pingutamist. Selleks tuleb aga aru saada, mis on kõige hullemad asjad, mida juhid võivad teha, et panna parimaid inimesi asju pakkima.

USA psühholoogiaprofessor Travis Bradberry juhib oma LinkedInis avaldatud artiklis tähelepanu üheksale asjale, mida vilets juht oma töötajate kahjuks teeb.

1. Nad sunnivad üle töötama

Häid töötajaid ei põleta läbi miski rohkem kui tööga kurnamine. Väga ahvatlev on panna oma parimad inimesed kõvasti tööle, kuid see ajab nad segadusse, sest tekitab tunde, et neid karistatakse heade tulemuste eest. Liigse koormuse andmine on tüüpiline lõks, millesse juhid tihti astuvad, ja millel on sootuks vastupidine toime.

Stanfordi ülikooli uuring näitas, et tööviljakus tunni kohta langeb märgatavalt, kui töönädal ületab 50 tundi. Pärast 55 tundi langeb produktiivsus nii palju, et lisatöö ei anna mingisugust tulemust.

Kui juhil on tingimata vaja lisada oma talentidele koormust, tuleks tõsta ka nende ametipositsiooni. Andekad töötajad lepivad suurema tööhulgaga, kuid nad ei jää püsima, kui selle käigus hakkab töö neid lämmatama. Palgatõus, edutamine ja ametinimetuse muutmine on kõik vastuvõetavad viisid, kuidas töömahtu suurendada.

2. Nad ei tunnusta panust ega premeeri head tööd

Lihtne on alahinnata õlalepatsutuse väärtust, eriti kui see puudutab parimaid tegijaid, kes on niikuinii sisemiselt motiveeritud. Kõigile meeldib kiitus, kindlasti aga neile, kes teevad kõvasti tööd ja annavad endast maksimumi.

Juhid peavad oma inimestega rääkima, et teada saada, mis neis hea tunde tekitab – mõnele meeldib palgatõus, teisele avalik tunnustus –, ja seejärel premeerima hea töö eest. Parimatega juhtub seda tihti, kui neid õigesti tähele panna.

Mis on ülejäänud 8 põhjust, saab lugeda SIIT.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111