bestsales .ee • 17. aprill 2018
Jaga lugu:

Testi enne, kui tööle võtad

Kadi Kuuskmann, 
Tammiste Personalibüroo personaliotsingu projektijuht
Kadi Kuuskmann, Tammiste Personalibüroo personaliotsingu projektijuht  Foto: erakogu

Hea müügitöötaja leidmine on keeruline ja võimalus valikus eksida suur, sest olulist rolli mängivad isiksuseomadused. Mida tööandja psühholoogiliste testidega potentsiaalse kandidaadi kohta teada võib saada?

Kadi Kuuskmann räägib psühholoogilistest testidest ja viib läbi praktikumi 20.aprillil toimuval Psühholoogiakonverentsil. Vaata, millised juhi jaoks olulised teemad Psühholoogiakonveretnsil veel plaanis on ja registreeri osalema SIIN

Vastab Tammiste Personalibüroo personaliotsingu projektijuht Kadi Kuuskmann:

Testide kasutamine personalivalikus võimaldab juhil teha teadlikum otsus. Intervjuul kandidaadiga kujuneb esmamulje, saame teada ka tema kogemusest ja pädevusest ning tajume, kas ta sobib oma suhtumise, hoiakute ja väärtustega tulevasse meeskonda. See, kui hästi suudab kandidaat ennast „müüa“ ehk kui hea mulje ta kohtumisel endast jätab, on tihti määrava tähtsusega. Alati ei pruugi aga selle info põhjal õige otsus sündida. Kui on soov veelgi kindlamat otsust teha, on võimalus kasutada erinevaid teste.

Mina soovitan värbamisel kasutada kindlasti vaimse võimekuse testi – see annab võimaluse hinnata kandidaadi üldist taiplikkust. Näiteks, kui kommunikatsioonijuhiks kandideerijal on testitulemustes verbaalne võimekus väga madal, siis suure tõenäosusega nõuab temalt suurt pingutust sõnaliste tekstide kirjutamine. Või kui kandidaadil on madalamad tulemused ruumilise võimekuse skaalal ja ta vajab oma tulevases töös just terviku nägemise oskust, mitmetahulise informatsiooni analüüsimist, siis võime eeldada, et see töö saab tema jaoks olema väga keerukas ja aeganõudev.

Kui tööga toimetulekuks on vaja samaaegselt erinevat infot hallata, suuta kiiresti ühelt ülesandelt teisele ümber orienteeruda, siis saame kiiruse-täpsuse testi abil kandideerija edukust prognoosida.

Teades kandidaadi isiksusetesti tulemusi, on meil võimalus prognoosida tema käitumist näiteks pingelistes olukordades, sihikindlust nõuvates olukordades jne.

Testide valikul on oluline mõelda, millist lisainfot kandidaadi kohta juurde vajame. Kindlasti ei tohi valikut teha vaid testide alusel. Kuid teades kandidaadi tugevusi ja nõrgemaid külgi, saame aidata tal oma töös edukas olla ja ettevõttele lisaväärtust luua.

Autor: bestsales.ee

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt