bestsales .ee • 19. juuli 2018
Jaga lugu:

Isikuandmete kaitse üldmäärust ei saa Eestis rakendada

Eversheds Sutherland Ots & Co partner, andmekaitse valdkonna juht Tambet Toomela.
Eversheds Sutherland Ots & Co partner, andmekaitse valdkonna juht Tambet Toomela.  Foto: erakogu

Isikuandmete kaitse seaduse eelnõu tagasivõtmine pikendas isikuandmete kaitse üldmääruse täiemahulist rakendumist ja põhjustas määramatust isikuandmete kaitse õiguslikus raamistikus, ütleb Eversheds Sutherland Ots & Co partner, andmekaitse valdkonna juht Tambet Toomela.

13. juunil võeti isikuandmete kaitse seaduse eelnõu Riigikogu menetlusest tagasi.

Isikuandmete kaitse üldmäärus kui üleliiduline õigusakt küll kehtib, kuid selle valvekoera Eestis ei ole. Andmekaitse Inspektsioon saab teostada järelevalvet ainult 2007. aastast pärit siseriiklikult vastu võetud seaduse üle, mille kehtivus oleks pidanud algselt plaanitu järgi lõppema juba 25. mail. Inspektsioonile ei jäta see muud võimalust, kui tõlgendada kehtivat ja üksjagu vananenud seadust uue üldmääruse vaimus, mis kujuneb kindlasti proovikiviks nii inspektsioonile, teistele valdkonna praktikutele kui ka üksikisikutele, ettevõtetele ja asutustele.

Teine ja eelpool kirjeldatuga haakuv probleem tuleneb sellest, et Eestis puudub ametiasustus, kelle pädevusse kuuluks võimalus rakendada üldmäärusega tutvustatud trahve ja sunnirahasid, mis võivad ulatuda kuni 20 miljoni euroni või 4 protsendini ülemaailmsest eelmise aasta käibest.

Kui esimesena kirjeldatud probleemid võivad leida lahenduse loomingulise tõlgendamise abil, siis trahvi ja sunniraha kohaldamisega on olukord teine – nende kohaldamine on igal juhul välistatud kuniks siseriiklikult on jõustatud õigusaktiga sätestatud, millisel asutusel on õigus viia läbi vastavad menetlused ja määrata seejuures trahv või sunniraha.

Riigikogu menetlusest tagasi võetud eelnõu järgi olidki need õigused sõnaselgelt sätestatud Andmekaitse Inspektsioonile.

Ilmselt võivad ettevõtjad ja asutused mõnevõrra kergendatult hingata, sest täna kehtiva seaduse järgi on trahvi maksimumsummaks vaid 32 000 eurot, millist ülemmäära ei ole inspektsioon teadaolevalt praktikas ka kordagi kohaldanud.

14. juunil esitas valitsus uue isikuandmete kaitse seaduse eelnõu muudetud kujul parlamendile tagasi. Loodetavasti jõutakse selle vastuvõtmiseni juba sügisel.

Loe  Eversheds Sutherland Ots & Co andmekaitse valdkonna juhi Tambet Toomela arvamuslugu SIIT 

Autor: bestsales.ee

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt