Aira Tammemäe • 18 oktoober 2018

"Müüme selle sodi kiiresti maha!"

Loosungite asemel päris elu  Foto: pixabay

Vahel avaldavad juhid mõtlematu repliigi või omavahelise vestluse käigus tõe, mis on risti vastupidine avalikult deklareeritud väärtustele. Müügiinimesed on aga nutikad ja usuvad loosungite asemel rohkem päris elu.

Mulle helistas mõni aeg tagasi ühe tuntud ettevõtte müügijuht ja tegi ettepaneku lisada B2B müügikonverentsi programmi teema, kuidas ettevõtte sisesed hoiakud müügitulemust mõjutavad. Vestluse käigus tekkis mul selge äratundmine, et teema vajab käsitlemist ning vahel tõmbavad just juhtide käitumine ja sõnad müügimotivatsiooni kõvasti maha.

Need on olukorrad, kus juhid mõne mõtlematu repliigi või omavahelise vestluse käigus avaldavad tõe, mis on risti vastupidine avalikult deklareeritud väärtustele. Müügiinimesed on aga nutikad ja usuvad loosungite asemel rohkem päris elu.

Siin mõned näited:

Kaks juhti arutavad omavahel laopinna paigutust uue tarne jaoks. Jutu käigus ütleb üks: „Müüme selle sodi kiiresti maha, siis saab pinda juurde.“

Pearaamatupidaja tuleb müügitiimi tuppa ja teatab kõva häälega: „Jälle see hull helistas, et arvel on midagi valesti…“

Just on lõppenud motivatsioonikoolitus, kus üheks teemaks oli oskus tõmmata piir isikliku aja ja tööaja vahele. Vestlus juhi ja müügiassistendi vahel. „Saad sa minna kontorist läbi ja need müügid ära sisestada?“ „Täna õhtul?“ „Kuu lõpp, need peavad kohe hommikul lattu jõudma.“ „Eee…“ „Kuule, sellest sõltub meie kuu müügitulemus ja inimeste tulemuspalk.“

Tippjuht müügijuhile: „Mina sellesse tootesse ei usu, aga proovige kellelegi pähe määrida.“

Psühholoogidel on üks hea test, mille soovitan igal juhil ära õppida. Seda nimetatakse „ajalehe testiks“. Kui keegi sinu juttu salaja salvestaks ja selle siis sõna-sõnalt ajalehes avaldaks, kas paneksid oma nime alla?

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111