bestsales .ee • 20 november 2018

Kas tööstress on enim levinud kutsehaigus?

Kas tööstress on enim levinud kutsehaigus?  Foto: shutterstock

Tööstressi temaatika ei ole kindlasti teisejärguline küsimus. Seda nii tööandja kui töötaja vaatest, nii töö efektiivsust kui isiklikku heaolu silmas pidades.

Suhted tööl tekitavad kõige enam stressi

Professor Mare Teichmann tõi novembri alguses Palgainfo Agentuuri konverentsil välja Occupational Stress Indivator metoodika alusel koostatud uuringu tulemused, mis viitavad kolmele peamisele stressi allikale. Selle järgi on peamised stressorid suhted tööl, töö tempo ja olukorrad, kus töö ja kodu tasakaal kipub paigast ära minema. Psühholoogiakonverentsil 7. detsembril räägib tööstressist TalTech töökeskkonna ja –ohutuse dotsent Karin Reinhold. Muide, järgmise aasta algusest jõustub Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muudatus, mis ühtlasi sätestab tööandja kohustused psühhosotsiaalsetest ohuteguritest tuleneva tervisekahjustuse ennetamiseks. EurWORK viimase uuringu järgi on Eestis tööstressi kogenud 50% küsitletutest ja see näitaja on ajas paraku kasvanud, seega on nii töötajatel kui tööandjatel päris palju teha.

Tööstressorid  Foto: prof Mare Teichmann

Foto: prof Mare Teichmann Palgainfo Agentuuri konverents 2.11.18

Kaasaegne juht omab baasteadmisi psühholoogiast

Prof Teichmann tõi muuhulgas välja ka kolm etappi tööstressi juhtimiseks.

Toimetulek tööstressoritega ehk tööl esinevate pingeallikatega ehk psühhosotsiaalsetest ohuteguritest tulenevate riskide kaardistamine ja hindamine. See on otseselt tööandja kohustus ning alates järgmisest aastast üks regulaarsetest tegevustest.

Töötajatele tööstressiga toimetuleku õpetamine on ülioluline. Ega keegi aidata ei saa, kui ise ei oska.

Nende töötajate nõustamine, kes on juba läbipõlenud ja/või ei ole tööstressiga toime tulnud. Juht saab aidata vaid juhul, kui oskab olukorda hinnata ja omab lisaks teadmistele spetsiifilises ärivaldkonnas ka teadmisi psühholoogiast.

Ärevushäire halvab töövõime osaliselt või täielikult

Eestis on perearsti poole pöördujate hulgast üldistunud ärevushäire sümptomitega 10,2% naisi ja 5,5% mehi ning paanikahäire sümptomitega 8,0% naisi ja 5,5% mehi (King M et al. 2008). Ärevushäirega patsientidel on lisaks tervise probleemidele, sageli raskusi ka oma sotsiaalse ja tööalase elu korraldamisega ning see vähendab oluliselt töö tulemuslikkust. Töötaja jaoks on olukord äärmiselt hull nii ehk naa, sest lisaks halvale enesetundele kaasneb oht tööst ilma jääda. Ärevushäirete olemusest ja sümptomitest on tervislik teadlik olla puhtalt juba seetõttu, et osata otsida abi õigel ajal ning mitte suurendada pingeid pelgalt teadmatusest. Näiteks on ärevushäirete all kannatajad sagedased erakorralise meditsiiniabi kasutajad ning perearsti ja teiste eriarstide juures käijad, kuid abi otsitakse füüsiliste kaebuste tõttu. Probleem tervisega kütab omakorda ärevust ning tekitab lootusetuse tunde. Psühholoogiakonverentsil Sisevaade räägib Eesti üks tuntumaid psühhiaatreid ja Psühhiaatrite seltsi esimees Andres Lehtmets oma töö argipäevast ja uutest ravivõtetest ning Tartu ülikooli kliinilise psühholoogia vanemteadur ja kliiniline psühholoog Marika Paaver teadveloleku (mindfulness) praktikate mõjust meeleolu- ja ärevushäirete ravis.

Lumehelbekese lugu ja x-generatsiooni toimetulek üksindusega 

Kolmel eri generatsioonil on ka erinevad stressiallikad. Siinkohal on taas oluline teada, mis kellelegi korda läheb ning millised üldinimlikud teemad on päevakorras. Psühholoogiakonverentsil küsime lumehelbekeste generatsiooni esindajalt endalt, mida ta arvab sellest külge kleebitud sildist ja milline on tegelikult selle generatsiooni vaimne tervis ning suhtumine töösse. X-generatsiooni kasvava üksinduse teema võtab omakorda ette prof Mare Pork küsides: Millal üksindus on üksildus?

7. detsembril.

Kõik see ja palju muud olulist Psühholoogiakonverentsil SISEVAADE

Autor: bestsales.ee

BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111