bestsales .ee • 12 detsember 2018

Müügioskus vajalik hea töökoha saamiseks

värbamiskonsultant Piret Talviste  Foto: erakogu

Alles ülikoolis käivad või just lõpetanud noored küsivad töötasuks juba enamasti summat, mis ulatub üle Eesti keskmise palgataseme, kuid samas ei oska need noored ennast müüa, kirjeldab olukorda tööturul värbamiskonsultant Piret Talviste.

Tööotsijad, eriti noored, ei oska oma nõudmisi argumenteerida ning lihtsalt ütlevad, et „Ma tahan ja kõik“. Samas kui ettevõte võtab kogenematu inimese tööle, siis peab ta nagunii kulutama aega ja ressurssi, et uut töötajat välja õpetada. Lõpuks saab tööandja maksta inimese ja tema väljaõppe eest sellist hinda, mille töötaja hiljem ettevõttele ka tagasi teenib ning võimalik uus töötaja peab selleks piisava kindluse andma.

Aastate jooksul on noored tööturule tulijad muutunud küll üha enesekindlamaks ning julgemaks, kuid üksnes enesekindlusest siiski ei piisa. Paraku näeme tihti, et seda enesekindlust ei toeta piisavalt võime oma oskusi või noorte puhul siis võimalikku potentsiaali ka maha müüa. Kahjuks ei pöörata enesemüügi aspektile ka piisavalt tähelepanu.

Väär on arusaam, et kui inimene tööalaselt otseselt müügiga ei tegele, siis seda oskust pole tal ka vaja. Müümise kunst on oluline kõigile. Lisaks toote või teenuse müügile peame me ju pidevalt tegelema enda, oma mõtete ja ideede müümisega. Tõestamisega, et just sinu idee on parim või just sina oled sellele töökohale parim ning väärt küsitavat palka.

Seepärast tasub igati hankida kogemusi enese proovile panemisest ning argumenteerimisoskuse arendamisest. Enne värbamisvaldkonda tööle asumist tegutsesin mina ise aastaid just müügitööga, kui käisin Southwestern Advantage'i programmi kaudu USAs raamatuid müümas ning ka see kogemus õpetas hästi aru saama mu enda väärtust, aga ka oskust argumenteerida ning oma ideid ja mõtteid põhjendada. Nüüd ei tegele ma igapäevaselt küll otseselt müügiga, aga kõik need oskused on olnud nii töö- kui ka eraelus suureks abiks.

Autor: bestsales.ee

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Elerin-Mairit Murulaid
Elerin-Mairit MurulaidReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 55 547 471