Raimo Ülavere • 17 jaanuar 2019

Mõtle korra, kumb käitumismuster on sulle omane

Kas oled oma käitumismustrites väike või suur?  Foto: ekraanitõmmis

On päris oluline vahe käitumises, kui meil inimestena on isu midagi võita või kui hoopis kardame midagi kaotada, kirjutab Raimo Ülavere. Kuigi tema FB postitus oli ajendatud poliitilisest jagelemisest, on mõistlik ka igal müügitöötajal see tekst läbi lugeda.

Üks silmatorkavamaid käitumismustreid avaldub selles, kuidas me suhtume teistesse. Eriti siis, kui see keegi teine on olnud edukas. Või on lihtsalt oma tegevusega kuidagi silma jäänud. Kuidas siis?

Kui meil on isu võita ja me usume, et suudame muutuda, kasvada ja võita, siis teiste edu inspireerib. Ja me ütleme endale ja teistele midagi seesugust: kui tema suudab, siis suudan mina ka. Ja me hakkame otsima, leidma viise, mis meid eristab, mis on meie tugevused, kuidas ma saan võita, mis on minu viis võita.

Kui me aga kardame kaotada - kas oma kohta, positsiooni, väärtust jne, siis on meie käitumine teiste edu või ka lihtsalt silma torkamise korral sootuks erinev. Me ütleme hoopis midagi sellist: no see pole midagi erilist, ta on tegelikult ikka üks könn. Või siis et ega see saavutus tal tegelikult midagi ikka väärt pole, ma võiks ka teha kui tahaks. Ma lihtsalt praegu ei taha.... Sõnaga anname endast parima, et teha teiste teod ja tegemised väiksemaks, et näidata teda rumalana, saamatuna või veel parem - ebaeetilisena, vargana, korruptandina. Ja me ei vaja selleks fakte. Lihtsamalt: me üritame ennast vee peal hoida teisi väiksemaks tehes.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111