Võrdle ennast konkurentidega

Statistikaameti andmete edastamise keskkonnas eSTAT saavad andmeid esitanud ettevõtted nüüdsest võrrelda oma ettevõtte palka, kasumit ja müügitulu sama tegevusala ning Eesti keskmiste näitajatega.

Personaliseeritud statistikat kuvatakse eSTAT-is praegu ligi 20 000 ettevõttele.

Statistikaameti peadirektori asetäitja infotehnoloogia alal Andres Kukke ütleb, et sageli soovivad andmeid esitavad ettevõtted näha, mida andmetega tehakse. Tahetakse ka reaalajas tagasisidet, milline on ettevõtte koht ja turuosa teiste sarnaste ettevõtetega võrreldes. „eSTAT peegeldab personaliseeritud statistika ettevõttele juhtimisinfona kohe tagasi, luues seose andmete esitamise kohustuse ja sellest saadava kasu vahel,“ sõnab Kukke.

Rakenduses eSTAT kuvatav kasumi näitaja on aasta kohta ja põhineb EKOMAR-i küsimustikuga kogutud andmetel, palga näitaja on kuu kohta ning andmed on kogutud küsimustikuga „Palk ja tööjõud,“ müügitulu näitaja on kvartali kohta ja põhineb küsimustikuga „Majandustegevus“ kogutud andmetel. Eesti ja tegevusala keskmised näitajad pärinevad statistika andmebaasist.

Praegu kuvatakse andmeid vaid neile eSTAT-i kasutajatele, kellel on selleks õigused: tegevjuht, peakasutaja ja andmeesitaja. Näitajaid näevad need, kes on küsimustiku EKOMAR, „Palk ja tööjõud“ ning „Majandustegevus“ andmete esitajate hulgas (tänavu kokku u 20 000 ettevõtet) ja oma ettevõtte andmed esitanud.

Näide võrdlustabelist  

„Tegutseme selle nimel, et tekiks võimalus näidata personaliseeritud statistikat ka nendele ettevõtetele, kes pole uuringusse sattunud, kuid soovivad vabatahtlikult neid andmeid meile esitada, et võrrelda end teistega. Usume, et selline võrdlus huvitab kõiki ettevõtjaid. Niipea, kui võimalus on tekkinud, anname sellest teada,“ tutvustab Kukke ameti järgmisi plaane.

Statistikaamet on riigiasutus, mille põhiülesanne on pakkuda objektiivset infot Eesti keskkonna, rahvastiku, sotsiaalvaldkonna ja majanduse olukorra ning trendide kohta. Statistikaameti eesmärk on kujuneda aastaks 2022 Euroopa kõige tõhusamaks ja uuenduslikumaks tarbijasõbraliku ning usaldusväärse statistika tootjaks.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111