Best Sales • 10 juuni 2019

Eksport kasvas aprillis 4%

Statistikaameti andmetel suurenes nii kaupade eksport kui ka import 2019. aasta aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 4%. Aasta algusest on eksport ja import võrreldes eelmise aasta sama kuuga olnud kasvutrendis.

Foto: ERR  

Aprillis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,4 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 156 miljonit eurot, mis oli 11 miljonit eurot rohkem kui möödunud aasta samal ajal.

Aprillis oli kaupade ekspordi peamisteks sihtriikideks Soome (16% kogu kaupade ekspordist), Rootsi (10%) ja Läti (9%). Eksport suurenes enim Hollandisse (24 miljonit eurot), Ameerika Ühendriikidesse (23 miljonit eurot) ja Austraaliasse (15 miljonit eurot). Hollandisse suurenes enim mineraalsete toodete (raske kütteõli, põlevkivikütteõli), Ameerika Ühendriikidesse elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ja Austraaliasse mineraalsete toodete (mootorikütus) eksport. Enim kahanes eksport Kanadasse ja Norra (mõlemasse vähenes 11 miljonit eurot). Norra veeti vähem mitmesuguseid tööstustooteid (kokkupandavad puitehitised) ja Kanadasse elektriseadmeid (kommunikatsiooniseadmed).

Kaupadest eksporditi aprillis kõige rohkem elektriseadmeid (15% kogu kaupade ekspordist), mineraalseid tooteid (13%) ning puitu ja puittooteid (11%). Ekspordi kasvu mõjutas enim transpordivahendite (14 miljonit eurot), põllumajandussaaduste ja toidukaupade (13 miljonit eurot) ning elektriseadmete (7 miljonit eurot) väljaveo suurenemine. Enim kahanes mitmesuguste tööstustoodete (9 miljonit eurot) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas aprillis 72% kogu kaupade ekspordist. Kodumaise päritoluga kaupade väljavedu ja re-eksport suurenesid eelmise aasta aprilliga võrreldes mõlemad 4%. Enim suurenes Eesti päritolu elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ning mehaaniliste masinate (seadmed pinnase töötlemiseks) väljavedu, samas vähenes mitmesuguste tööstustoodete (kokkupandavad puitehitised) eksport.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111