Alar Ojastu • 3 august 2019

Aju biokeemiline seisund, mis pärsib sinu töövõimet

Möödusin mõne kuu eest ühe kontorihoone ees suitsupausil olevatest inimestest. Kuulsin, kuidas naine ütles: “Wow, kui ilus ja selge taevas.” Mille peale tema kõrval seisev mees vastas: “Kuradi külm Eesti kliima!” Kusjuures mõlemal oli õigus. Taevas oli selge ja oli ka kuradi külm.

Arengukoolitaja Alar Ojastu räägib, kuidas pessimism ja optimism meie elu mõjutavad  

Potentsiaalne probleem seisneb aga selles, et oma lausega lõi mees enda peas biokeemilise seisundi, mis pärsib tema töövõimet ka siis, kui ta kontorisse tagasi läheb.

Kui optimistlikult mõtlev müügiinimene sõlmib uue kliendilepingu, võimendab see tema eneseusku ja tekkiv karisma suurendab järgmise kliendi leidmise tõenäosust. Pessimistlik müügiinimene seevastu ei näe saadud lepingus mingit seost iseenda töökuse või oskustega. Usus, et töövõit oli temast sõltumatu juhus, alustab ta uut kontakti eelhäälestusega, et temal ei ole ostja valiku üle mingit kontrolli. See omakorda mõjub sellele, kuidas potentsiaalne klient seda inimest tajub. Ebakindlus on igal pool eemaletõukav.

Pessimism ja optimist mõjutavad meid läbi kolme dimensiooni.

AJUTINE versus KESTEV

Optimistlikud inimesed usuvad, et head asjad on kestvad, ja kui täna läheb midagi hästi, siis võimendab see nende uskumust, et tulevik on samuti helge. See omakorda annab optimistlikult mõtlevatele inimestele lisajõudu, et astuda vajalikke samme oma unistuste suunas.

Vastupidiselt optimistidele näevad pessimistid, et kõik head asjad on oma olemuselt ajutised ja hoopis halvad asjad on kestvad. Kui midagi ebaõnnestub, siis pessimistlik inimene usub, et suure tõenäosusega ebaõnnestub ka järgmine asi. Kui tooteesitlus ei läinud täna kõige paremini, siis usub pessimist siiralt, et nüüdsest ongi kõik tooteesitlused määratud läbikukkumisele, ning see vähendab selgelt tema motivatsiooni oma isikliku edu nimel pingutada.

Need, kelle mõtlemine on aga optimistlik, suudavad enda jaoks negatiivseid olukordasid põhjendada nii, nagu oleks tegemist ajutiste tagasilöökidega ega kaota motivatsiooni paremate tulemuste nimel pingutada. Näiteks mõtleb optimist pärast keskpärast tootepresentatsiooni: “Mul ei olnud sel korral lihtsalt piisavalt aega, et valmistuda. Järgmine kord varun rohkem aega ja olen parem.” Ei mingit pikka hala ega kannatamist. Inimene läheb eluga edasi ja säilitab teojõu.

ISIKLIK versus VÄLINE

Teine dimensioon näitab, kui suurel määral süüdistab inimene ebaõnnestumistes ennast versus millisel määral ta leiab, et olukorda mõjutasid hoopis temast sõltumatud välised tegurid. Inimesed, kes süüdistavad tagasilöökides peamiselt väliseid põhjuseid, ei kaota nii kergesti enesekindlust ja suudavad pärast tagasilööke säilitada kõrge produktiivsuse.

Igaüks peab vastutama oma tegude eest, kuid pessimistlikud inimesed kipuvad negatiivsete tagajärgede eest võtma rohkem vastutust, kui oleks objektiivselt põhjendatud – harjumus, mis soodustab madalat enesehinnangut ja depressiooni.

Inimesed, kes saavad optimismi skaalal kõrged hinded, süüdistavad end tagasilöökides oluliselt vähem ning suudavad seetõttu säilitada kriitilistel hetkedel vajaliku enesekindluse, mille pealt edasi liikuda. Optimismi skaalal kõrge hinde saanud inimesed näevad iseennast kui oma edu peamist põhjustajat ning kogevad seetõttu pärast igat õnnestumist enesekindluse kasvu. Pessimistid leiavad aga, et edu on juhus ja ei ole seotud nende enda panusega.

SPETSIIFILINE versus GLOBAALNE

Kolmas dimensioon tähistab mõõtmeid, kui suureks inimene tagasilöögi puhub – kas seda nähakse kui kõikehõlmavat katastroofi või jõukohast konkreetset sündmust, millega tuleb leppida ja toime tulla.

“Ma ei saavutanud seda müügitehingut.” vs. “Ma olen loll.”

“Pille ei kutsunud mind oma sünnipäevale.” vs. “Inimesed ei austa mind.”

Kui miski ebaõnnestub, siis tõenäosus, et see heidutab kõrge optimismiga inimest, on väga väike. “See, et mul töö juures hästi ei lähe, ei tähenda, et ma olen elus ebaõnnestunud.” “See, et mu naine mind petab, ei tähenda, et mina olen mõttetu mees.” Samas, kogedes edu, võimendab sellest saadav laeng optimisti teojõudu ja võimekust elus tervikuna.

Loe seda artiklit täies mahus SIIN

Alar Ojastu kutsub sind 15. oktoobril meistriklassi "Teekond täiuseni". Vaata lähemalt>>

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111