Best Sales • 14 november 2019

Kui sinu klient on võlgu jäänud...

Klientidele kehtestatud maksetähtajad on viimastel aastatel lühenenud, keskmine maksetähtaeg on 13,2 päeva, samal ajal on klientide keskmine maksehilinemine pikenenud, selgub Creditinfo Eesti poolt oktoobris läbi viidud uuringust.

Uuringust selgub, et 93% ettevõtetest uurib klientide tausta enne krediidiotsuse tegemist. See on nelja protsendipunkti võrra enam kui kaks aastat tagasi. Endiselt tegelevad Eesti firmades krediidiküsimustega peamiselt juhid, kuid üha enam on ettevõtteid, kus need kohustused on delegeeritud. Kui kaks aastat tagasi ütlesid 66% vastanutest, et ettevõtted tegeleb krediite puudutavate küsimustega juht üksi, siis käesoleval aastal oli sellistelt vastanute osakaal 55%.

Uue kliendi krediteerimisel kontrollib alati võlgnevusi riigile 78% Eesti ettevõtetest. Järjepidevalt on uute klientide puhul viimastel aastatel suurenenud maksehäirete (võlgnevused teistele ettevõtetele), omaniku/juhatuse tausta ning finantssuhtarvude kontroll. Olemasoleva kliendi krediteerimisel on märgatavalt suurenenud maksehäirete, allkirjaõiguse ja omaniku/juhatuse tausta kontrollimine.

Olulised faktid uuringust, mis puudutavad otseselt müügi eest vastutajaid:

• Klientidele kehtestatud maksetähtajad on viimastel aastatel lühenenud. Eesti keskmine maksetähtaeg on 13,2 päeva (kaks aastat tagasi oli vastav näitaja 14,5 päeva).

• Samal ajal on klientide keskmine maksehilinemine pikenenud. Kui kaks aastat tagasi oli see Creditinfo maksekäitumise uuringu ajaloo madalam - vaid 5,5 päeva -, siis käesoleval aastal oli see pea päeva võrra pikem – 6,54 päeva.

• Võlgnevusi tuletatakse meelde valdavalt e-kirja (89%) ja helistamise abil (73%). Võlgu jäänud klientide puhul on populaarseim sanktsioon krediidi sulgemine (45%). Varasemate uuringutega võrreldes on sanktsioneerivatest meetmetest hüppeliselt kasvanud ka maksehäireregistris info avalikustamine.

Eesti ettevõtete rahulolu oma klientide maksekäitumisega on endiselt kõrge. Ligi 90% ettevõtetest on üldiselt rahul oma klientide maksekäitumisega. Tähtaegselt tasutud arvete osakaal moodustab 66% kõikidest väljastatud arvetest.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111