Maarit Eerme • 27 aprill 2020

Kalkulaator: Müügiinimeste palgad ametikohtade lõikes 2019. aastal?

Statistikaameti kodulehel saab võrrelda enda palku teiste sama ala töötajatega. Sealt selgub, et müügiesindajate mediaanpalk on 1579 eurot kuus.

Foto: Pixabay.com

Rakenduse abil saab hinnata oma saadavat või ettevõtte makstavat töötasu ametigrupi mediaanpalgaga võrreldes. Selgub, et Eestis töötab müügiesindajana 4560 meest ja 3886 naist, kelle mediaanpalk on 1579 eurot. Piirkonniti saavad kõrgemat mediaanpalka (1650 eurot) Harjumaal tegutsevad müügiesindajad. Tartumaa müügiesindajate keskmine mediaanpalk oli 1511 eurot ning Pärnu maakonnas 1355 eurot.

Müügi- ja turundusjuhtide mediaanpalk oli 1714 eurot ning kõige enam töötab sellel ametikohal inimesed vanuses 35-44 eluaastat. Müügi- ja turundusjuhina töötab 3268 meest ja 2075 naist. Harjumaal töötavate müügi- ja turundusjuhtide mediaanpalk oli 2000 eurot.

Müügi, turunduse ja avalike suhete tippspetsialiste mediaanpalk oli 1833 eurot. Harjumaal oli nende inimeste mediaanpalk 1927 eurot. Tartu maakonnas 1652 eurot.

Telefonimüügi agentidena töötab Eestis 183 meest ja 884 naist ning nende keskmine mediaanpalk on 1024 eurot. 31,5% töötajatest on vanuses 25-34.

Palgarakenduses on visualiseeritud 110 levinud ametirühma mediaanpalgad Eesti piirkondade ja maakondade kaupa.

Palgarakenduses kasutatakse töötamise registri (TÖR) ning maksudeklaratsiooni TSD lisade 1 ja 2 andmeid. Tööandjatel on alates 2019. aasta esimesest poolest kohustus kanda töötamise registrisse ka töötajate ametinimetus, töökoha asukoht ja tööaeg. Statistikaameti eksperimentaalstatistika juhtivanalüütiku Kaja Sõstra sõnul sooviti ettevõtetele rakendusega midagi vastu anda. „Rakendus võimaldab ettevõtjal hinnata tööturu olukorda ja võrrelda oma ettevõtte palgataset. Kuvatava info kvaliteet oleneb otseselt sellest, kui korrektselt esitavad ettevõtted TÖR-is andmeid ning muutuste korral neid ka uuendavad,“ rõhutab Kaja Sõstra.

Rakenduses kuvatakse registreeritud täisajaga töötajate brutopalga mediaan, mida tööandjad maksid 2019. aastal. Mediaanpalk näitab summat, millest rohkem ja vähem teenivaid töötajaid on ametis, maakonnas või piirkonnas ühepalju. „Soovisime näidata rakenduses mediaanpalka, sest see annab tööturu olukorrast täpsema ja adekvaatsema pildi kui keskmine palk, millest enamasti räägitakse,“ ütleb statistikaameti andmeteadur Kadri Rootalu.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111