Rivo Sarapik • 25 juuni 2020

Põhjala pruulikoja juht: eksportturgude taastumine on aeglane

Kui uuesti hullemaks ei lähe, siis ronib väikepruulijate turuliider Põhjala seisakust tingitud august aasta lõpuks välja. Siiski on 2020. nagu kaotatud aasta ning paljudel peost-suhu elanud väiketootjatel läheb väga raskeks.

Põhjala pruulikoja müügidirektor Peeter Keek ja juht Enn Parel  Foto: Liis Treimann

Eelmisel aastal jõuliselt, 94% käivet kergitanud Põhjalale oli kevadel kõige mustem kuu aprill, kui käive kahanes 65% ja ettevõte koges ka halvimat ehk ringvõlgnevust. Lõviosa toodangust eksportiva tootja turud on küll taas avanemas, kuid muutunud olud sundisid ettevõtete olulist investeeringut edasi lükkama.

Põhjala juht Enn Parel selgitas Äripäeva Raadiole antud intervjuus, milliseid pikaajalisi mõjusid toob see kriis väiketootjatele ning kuidas nad halvimast ehk ringvõlgnevusest välja võitlesid.

Keerulisem aeg on osadele läbi, osadele ees. Kuidas Põhjala poolt paistab?

Tundub, et oleme ikkagi selle kriisi kõige hullema, nii-öelda sõja läbi elanud. Meie jaoks oli kõige tumedam hetk ikkagi aprillikuu, kui meie enda restoranid olid kinni ja olid ka klientide baarid ja restoranid üle maailma suletud. 70% toodangust läheb meil eksporti. 65 protsendiline käibelangus meil aprillikuus aset leidis, aga mai oli juba hulga helgem.

Tegime lahti oma restorani, pruulikoja tuurid on juunist taastunud, pisut väiksema inimeste arvuga kui enne kriisi. Hetkel tundub, et hullem on möödas. Kui uuesti hullemaks ei lähe, siis ronime ikkagi sellest august ilusasti välja.

Põhjala on Eesti väiketootjate käibeliider. Kuidas seda kaotust numbriliselt mõõta?

Eks ilmselt käibelt kõige suuremaks jääme, aga sel aastal ikkagi eelmise aasta tasemele ei jõua ja 25 protsendilise langusega peame vähemalt arvestama. Aasta kokkuvõttes see turgude taastumine on aeglane ja mõned meie põhilised eksporditurud nagu näiteks Prantsusmaa ja Soome avasid oma baarid alles esimesel juunil. Nii et läheb veel aega, kuni nad oma laod tühjaks müüvad ja uut kaupa tellima hakkavad.

Aga ega me käed rüpes istunud ka ei ole, oleme kõvasti tootearendusse panustanud ja jõudsime kriisi ajal turule oma esimese alkoholivaba õllega, mis on meie selle aasta kõige suurem tootearendusprojekt.

Kas vaade aasta teise poolde on optimistlik?

Pigem optimistlik, aga pilt on natuke veel hägune. Loodan, et lähema paari kuuga hakkab selginema ka ja on näha, millal hakatakse lubama suuremaid rahvakogunemisi ja millal hakkavad inimesed jälle rohkem kõrtsudes käima. Ma ei räägi siin ainult Eestist, vaid globaalselt, sest suurem osa meie ärist on Eestist väljaspool. Peame jälgima olukorda kõikidel oma turgudel.

Oleme optimistlikud ja usume, et suudame oma tootmis- ja müügimahud eelmise aasta tasemel taastada tänavu aasta lõpuks. Aga siin on palju oletust ikkagi veel sees veel, samas prognoosid ja senised kogemused näiteks maikuu pealt ja juuni algusest näitavad, et see on realistlik.

Milline pilt paistab eksporditurgudelt, kas teie kaubad jäi täiesti seisma?

Ei, üht-teist liikus. Näiteks Holland näitas vaatamata kriisile maikuus kuueprotsendilist kasvu tänu sellele, et seal on enamus müük läbi kaupluste, mitte läbi baaride. Need turud, kus meil suurem osa müüki käib läbi baaride, need kukkusid tunduvalt tugevamalt. Pudelimüük läbi poodide hoidis meid ikkagi pinnal, aga HoReCaa kukkus täielikult ikkagi kriisi käigus ära ja oli vist umbes poolteist kuud, kui me ei müünud mitte ühtegi vaati.

Kas see on nüüd taastumas?

Jah, vaadimüük on nüüd ka lahti läinud. Plaanime juba teist konteinerit Hiina saata peale kriisi ja ka meie põhilised turud on oma baarid lahti saanud ja tegelevad tellimuse koostamisega. Taastumine käib, aga see ei ole kindlasti kiire ega lähe üles sama kiiresti, kui alla läks. Võtame asja rahulikult, firma on kindlal põhjal, jalgealune on tugev.

Loe täispikka intervjuud Äripäevast.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111