Eesti inimesed jätsid mullu otsemüügiärisse 50 miljonit eurot

Eesti otsemüügiturg kasvas eelmisel aastal 2 protsendi võrra ning ületas 50 miljoni euro piiri. Vaatamata müügikasvule vähenes otsemüügiga tegelevate inimeste arv 2,5 protsendi võrra, kokku tegeleb otsemüügiga Eestis üle 44 000 inimese.

Balti Otsemüügi Assotsiatsiooni peasekretär Gintautas Zaleckas  Foto: Erakogu

„Eesti inimestel läheb hästi ning otsemüügiäris tegutsevate kaupmeeste vähenemine on olnud tingitud viimaste aastate kiirest majanduskasvust ning positiivsest tööhõivest,“ rääkis Balti Otsemüügi Assotsiatsiooni peasekretär Gintautas Zaleckas.

„Samas on oodata, et tänavune kriis ja selle järelvõnked teevad kohalikul tööturul veel mõningaid korrektuure – paljud inimesed on jäänud tööta ning ilmselt muutub otsemüük kui lisateenimise võimalus taas ahvatlevaks.“

Eestlased ostavad otsemüügi kaudu enim kosmeetikat ja ilutooteid, samuti vitamiine, toidulisandeid ja tervisetooteid. Populaarsed on ka majapidamistarbed, kodupuhastusvahendid, remonditarvikud, riided ja aksessuaarid.

„Eestlased on otsemüügi kui poodlemise võimaluse hästi vastu võtnud. Eelistena toovad kliendid välja otsemüüjate personaalse ja sõbraliku suhtlusstiili, kvaliteetsed tooted ning mugavad digitaalsed lahendused oma kaupade müümiseks,“ lisas Zaleckas.

Ka otsemüügisektor on viimastel aastatel kolinud otsapidi internetti. Üha rohkem kasutavad otsemüüjad oma töös erinevaid digitaalseid lahendusi, viies internetis läbi tooteesitlusi ning suheldes oma klientidega sotsiaalvõrgustikes.

Euroopa riikide võrdluses oli otsemüügi kasv kiireim Baltikumis, sealjuures Leedus 4,6% ja Lätis 4%. Kolme Balti riigi otsemüügi käive ulatus mullu 206 miljoni euroni. Leedus suurenes otsemüügiga tegelevate inimeste arv mullu 0,6 protsendi võrra ja Lätis jäi tase samaks. Leedus on otsemüügiga seotud 83 000 ja Lätis 63 000 inimest.

85 protsendile otsemüügis tegutsevale inimesele on see lisateenistuse allikas ning 78 protsenti selles äris tegutsevatest müüjatest on naised.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111