bestsales .ee • 14 august 2020

KredEx Krediidikindlustus: ekspordis langustrendi ei näe, pigem kasvu

KredEx Krediidikindlustuse äritulud on viimase poole aastaga kasvanud ligi 40% võrreldes eelmise aastaga ning koroona pole kohalike ettevõtete ekspordiplaane oluliselt mõjutanud. Silmnähtav kasv on puidu- ja metallitööstuses, kus eksporditehingute kindlustamine on tõusnud vastavalt 30% ja 20%.

Rauno Mürk  

KredEx Krediidikindlustuse juhatuse liige Rauno Mürk kinnitab, et sarnaselt Statistikaameti värskelt avaldatud ekspordi tulemustele on ka eksporditehingute kindlustamine kohalikul turul kindlas kasvutrendis. “Viimane kvartal näitas, et kohalikud ettevõtted ei pannud oma ekspordiplaane koroona tõttu pausile, küll muututi makseriskide hindamisel ja planeerimisel ettevaatlikumaks ning otsiti viise, kuidas oma riske senisest veelgi enam maandada. Turul valitseva ebakindluse ja ettenägematuse tõttu kohandasime ka meie oma tavapärast tegevust, et pakkuda Eesti ettevõttetele kindlustunnet ja julgust oma eksporttegevusega siiski jätkata.”

Mürgi sõnul tähendas see varasemast veelgi enam nende ettevõtete abistamist, kes tundsid reaalset ohtu mõne konkreetse eksportturu, kliendi või tootegrupi lõikes. “Teisisõnu oleme liikunud rohkem tailor-made lahenduste poole. Eesmärk on olla ettevõtetele abiks seal, kus seda kõige enam vajatakse.”

Kõige suurema osakaalu KredEx Krediidikindlustuse portfellist moodustavad endiselt hulgi- ja jaekaubanduse ostjad. Teisele kohale tõusis käesoleval aastal puidutöötlemine.

Ekspordi kindlustamise summad algasid ettevõtete lõikes ka viimasel poolaastal paarisajast eurost, kuid küündisid ka oluliselt suuremate summadeni. "Soovime jätkuvalt, et ka väike kohalik ettevõte saaks oma eksporditehingud mõistliku kuluga kindlustatud,” lisas Mürk. “Teises kvartalis kasvasid KredEx Krediidikindlustuse uute päringute mahud aastases võrdluses ligi 2,5 korda ja sealhulgas suurendasid oma kindlustusmahtusid ka mitmed suurkliendid. Kui veel aprillis oli turul tunda valmistumist halvimaks, siis juba maikuus oli näha, et paljude ettevõtete tavapärane äritegevus on taastumas. Vahepealne ebakindlus suunas paljusid aga üha enam oma ekspordiriskide maandamist kaaluma,” võttis Mürk kevad-suvise perioodi kokku.

“Oma eksporditehinguid kindlustavad ettevõtted ekspordivad kõige enam jätkuvalt naaberriikidesse: Soome, Rootsi ja Läti. Neile järgnevad esikümnes Leedu, Poola, Saksamaa, Norra, Itaalia, Ameerika Ühendriigid ja Holland. Võrreldes esimese kvartali lõpuga, on teise kvartali lõpuks kindlustusmahud kõikidesse nendesse riikidesse suurenenud (v.a. Leedu, mis sisuliselt samal tasemel). Suuri muutusi nimekirjas pole - kõik on suhteliselt võrdeliselt kasvanud. Kokku on KredEx Krediidikindlustuse abiga teise kvartali lõpuks kindlustatud ostjate riske 62 eri riigis, sealhulgas ka sellised eksootilised riigid nagu Kõrgõzstan, Vietnam, Kuveit, Brasiilia, Jordaania, Malaisia, jne.,” sõnas Mürk.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111